Succesfuld workshop i Rådhusets hjerte

Et tungt og pludseligt snevejr lagde sig fredag nat over Aarhus og byens Rådhus. Mens minusgraderne stadigvæk bed i de sene morgentimer, kunne 20 af byens studerende dog sætte sig til rette i Rådhussalens varme.

Henover weekenden d. 24. og 25. januar bevægede projektet Digital Bydel sig fra sin opstartsfase til design- og testfasen. For at bringe projektet videre var 20 studerende fra uddannelser som Arkitektur, Antropologi, Informationsvidenskab og IT produktudvikling blevet samlet for at generere og udforme idéer til den første prototype på en byrumsinstallation. En prototype som vil danne grundlaget for det videre arbejde i projektet.

Fra morgenstunden ventede der de studerende et tætpakket program med forskellige oplæg, brainstorms, dataindsamling, konceptudvikling og visualisering. Et program, der blev skudt i gang af Stadsarkitekt Stephen Willacy, som med et inspirerende oplæg satte ord på mange af de tanker, der ligger til grund for projektet Digital Bydel.

Empiri i sneen

Da workshoppens indledende manøvre fandt deres afslutning sidst på formiddagen, kunne lørdagens program træde ind i sin næste fase. En fase med et væsentligt større fysisk præg. Én efter én blev grupperne sendt tilbage mod byens snedyner. Én gruppe blev sendt til Harlev, én til Tilst, én til Åbyhøj og én til Ø-gaderne. Forskellige bydele med helt forskellige karaktertræk.

Igennem samtaler, observationer og nogle enkelte kælketure med bydelenes borgere fik de fire grupper i løbet af få timer foræret en enorm mængde viden og indsigt. For hvor Harlev var præget af stort sammenhold og frivillighed, viste Tilst sig at have en stærk og selvstændig kultur. I Åbyhøj findes jernviljen frem når lokale institutioner trues og i Ø-gaderne hersker landsbystemningen til trods for de interne forskelle.

Som lørdag langsomt nærmede sig søndag, kunne grupperne krydse det sidste punkt af på dagens liste. En kort præsentation af dagens fund og erfaringer før lyset kunne slukkes og Rådhuset forlades.

Benspænd og røde øjne

Nogle timers søvn, et rundstykke og en kop kaffe senere var de fire grupper tilbage i vrimlen af whiteboards, Post-Its og løse idéer. Denne gang for at omdanne deres lørdagserfaringer til søndagskoncepter.

Men da projektet i sin natur er bundet op på eksperimenter og proces, kunne de fire grupper ikke bare slippes løs i maratonløbet mod aftenens målstreg. Derfor mødte de i løbet af dagen flere forskellige benspænd i forsøget på at skabe så meget refleksion som muligt. Benspænd der krævede udførlige beskrivelser af miljø, borgergrupper, personaer, funktioner, design osv.

En lang og hård dag med dalende energiniveau blev hurtigt afløst af en tidlig aften med stigende adrenalin. Præsentationen nærmede sig, og det kunne mærkes. Snart fløj det med noter, kuglepenne og tegninger i kampen for at nå målstregen. En målstreg, der ikke nødvendigvis skulle nåes hurtigere, men i høj grad bedre, end konkurrenterne.

Vinderkonceptet og de gode idéer

En efter en kunne grupperne, med en slet skjult stolthed, rejse sig fra papirdyngerne og aflevere resultatet af de sidste knap 20 timers arbejde. Alt hvad der nu manglede var konceptpræsentationen, før en mentalt udmarvende weekend kunne finde sin afslutning… og vinder.

En vinder som viste sig at være langt sværere at vælge end forventet. Først en time efter den sidste præsentation, og halvvejs igennem aftenens afsluttende middag, kunne chef for Borgerservice i Aarhus Kommune, Lene Hartig Nielsen, fremlægge styregruppens afgørelse.

Mens samtlige grupper havde imponeret med deres kreativitet og grundighed, var der nemlig en gruppe vis koncept stak ud fra mængden.

Valget faldt på gruppen fra Ø-gaderne, som i deres koncept, ”Fremtidskikkerten”, havde formået at inddrage et tydeligt element af dialog fra borger til borger, men også et stort potentiale for dialog mellem borger og kommune. Konceptet blev samtidig rost for sin aha-effekt, sit jordnære design og sin tilgængelighed.

Med kåringen kunne workshoppen og dermed weekenden omsider finde sin afslutning. Tilbage stod kassevis af guld i form af noter, tegninger og tanker, som nu vil indgå i produktionen af projektets første reelle prototype.

Fra hele holdet bag Digital Bydel skal der lyde et kæmpemæssigt tak for indsatsen til alle, der var med til at gøre weekenden til en ubetinget succes.